Idag serverades gnocci första gången i vårt kök. För er som inte vet är det en slags pasta som är gjord med potatis i degen. Jag köpte hem ett paket förra veckan och funderade på vad jag skulle göra med det. Efter lite sökande på nätet kom jag fram till att det nog blev bäst att servera med någon slags sås. Eftersom det finns mycket bra och billiga tomater just nu föll valet på en tomatsås. Ett par chorizokorvar som fanns i kylen fick också vara med i såsen. Både jag och Christian tyckte att maten blev jättegod. Receptet är mitt eget.
1 kg mogna tomater
2 tsk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-4 msk färska hackade eller torkade örter
200 g chorizo 70% kötthalt
½ dl vitt vin
salt och peppar
ev. chiliflakes och/eller några stänktabasco
Kärna ur och hacka tomaterna fint, (lättaste sättet att kärna ur dem är att dela på mitten och gröpa ur kärnorna med en sked.) Hacka löken och vitlöken. Skär korven i små bitar eller tärningar. Fräs löken, vitlöken och örterna (jag tog timjan, salvia och rosmarin) på svag värme i olivolja i några minuter i en stor fettsnål stekpanna. När löken mjuknat höj värmen på spisen och tillsätt chorizo som får fräsa med en stund. Tillsätt sedan tomater och vin, låt puttra i minst 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt chiliflakes och tabasco. Koka gnocci enligt anvisningar på paketet och blanda ner i tomatsåsen. Servera genast, om man vill kan man ringla olivolja över maten vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar